Μετρήσεις

parakolouthisi

Τι είναι το οξειδωτικό στρες?

Οξειδωτικό στρες είναι η φθορά (πρόωρη γήρανση) που προκαλείται στον οργανισμό μας εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό μας κατά τη φυσιολογική λειτουργία του όπως όταν γίνεται ο μεταβολισμός των τροφών, όταν αθλούμαστε κ.τ.λ. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση και την καταπολέμηση παθογόνων ιών και μικροβίων που εισβάλλουν στο σώμα μας, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπό κανονικές συνθήκες μόλις οι ελεύθερες ρίζες επιτελέσουν το έργο τους καταστρέφονται από τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.

Συμβαίνει όμως αυτό;

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι χαμηλό και εξασθενημένο εξαιτίας

 • της ρύπανσης του περιβάλλοντος
 • καπνίσματος
 • φαρμακευτικής αγωγής
 • έντονου στρες

το σώμα παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών τις οποίες αργότερα αδυνατεί να καταστρέψει. Έτσι διαταράσσεται η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας και προκαλείται το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για πλήθος ασθενειών όπως:

 • αλλεργίες
 • υπέρταση
 • στένωση καρωτίδας
 • φλεγμονές
 • δυσκολία απώλειας βάρους
 • ρευματοειδούς αρθρίτιδας
 • διαβήτη
 • αλτσχάϊμερ
 • πάρκινσον
 • εμφράγματος
 • εγκεφαλικού
 • τα περισσότερα είδη καρκίνου

Το οξειδωτικό στρες δεν γίνεται αντιληπτό στα αρχικά στάδια καθώς δεν υπάρχει συμπτωματολογία. Γίνεται αντιληπτό μόνο αφού έχει προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα οι οποίες είναι συχνά μη αναστρέψιμες. Όλες σχεδόν οι παθήσεις παρουσιάζουν μη φυσιολογικές τιμές ελεύθερων ριζών.

Μέσω του πρωτοπόρου συστήματος Fras 4 Evolvo γίνεται ακριβώς ποσοτικός προσδιορισμός του επιπέδου των ελεύθερων ριζών πριν προλάβουν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα μετράται επακριβώς και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού το πόσο μπορεί να αμυνθεί δηλαδή στις φθορές αυτές.

Πως γίνεται η μέτρηση

Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Αρκεί μόνο μικρή ποσότητα τριχοειδικού αίματος (από το δάχτυλο του χεριού) και κατόπιν γίνεται η αξιολόγηση μέσω του προηγμένου συστήματος φασματομετρίας Fras 4 Evolvo .

Τι πρέπει να προσέξω την ημέρα της μέτρησης

 • να μην έχετε καπνίσει για 4 ώρες πριν από την μέτρηση
 • να μην έχετε φάει ή πιει οτιδήποτε για 4 ώρες πριν από την μέτρηση
 • να μην έχετε πιει νερό για 2 ώρες πριν από την μέτρηση
 • όχι έντονη άσκηση 24 ώρες πριν από την μέτρηση

parakolouthisiPediatric Clinic

 

Μέτρηση των πτυχών του δέρματος

Το δερματοπτυχόμετρο Harpenden είναι το πιο ακριβές δερματοπτυχόμετρο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα όργανο ακριβείας, σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται για μετρήσεις λίπους στην επιφάνεια του δέρματος (από το οποίο εκτιμάται το σωματικό λίπος σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δε μπορεί να γίνει μέτρηση της λιπώδους μάζας μέσω της βιοηλεκτρικής αντίστασης).

Με τη χρήση του δερματοπτυχόμετρου Harpenden μετράμε το εύρος των πτυχών σε διάφορα σημεία του σώματος και χρησιμοποιώντας αυτές τις μετρήσεις σε ειδικές εξισώσεις υπολογίζουμε το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους.

Τα σημεία στα οποία μετρούνται συνήθως οι πτυχές του δέρματος είναι 4 ή 7, ανάλογα με την μέθοδο του εξεταστή που επιλέγουμε:

Μέτρηση Jackson/Pollock

 1. Στήθος
 2. Κοιλιά
 3. Μηρός
 4. Τρικέφαλος
 5. Υποπλάτιος
 6. Υπερλαγόνιος
 7. Μέση μασχαλιαία

Μέτρηση  Durnin/Womersley 

 1. Δικέφαλος
 2. Τρικέφαλος
 3. Υποπλάτιος
 4. Υπερλαγόνιος

* Η συγκεκριμένη μέτρηση απευθύνεται σε αθλητές ,σε άτομα με χαμηλό σωματικό λίπος και σε άτομα τα οποία δεν επιτρέπεται για λόγους υγείας (βηματοδότης, υποχρεωτική κατάκλιση κλπ.) να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας

parakolouthisiPediatric Clinic

 

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού (RMR)


Ο μεταβολισμός σας

 Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερμίδες ανά ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του (διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, αναπνοή, λειτουργία αδένων και μυών κλπ.). Αποτελεί την πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά από το σώμα σας. Σε άτομα που έχουν καθιστική ζωή, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης (θερμίδες ανά ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο και σχετίζεται με την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση του ατόμου και τη δραστηριότητά του.

Μέσω της μέτρησης του Βασικού σας Μεταβολισμού και πρόσθετα test, όπως οι σωματικές μετρήσεις, μπορείτε να πάρετε πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη φυσική σας κατάσταση.

Πώς γίνεται η μέτρηση

Η μέτρηση του μεταβολισμού σας είναι εύκολη και γρήγορη. Απλά αναπνέετε κανονικά μέσα από μία μάσκα σιλικόνης για 10 – 15 λεπτά για την καταγραφή της εισπνοής οξυγόνου και την εκπνοής διοξειδίου του άνθρακα. Στο τέλος του τεστ θα μάθετε το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά σε ηρεμία.

Τι πρέπει να προσέξω την ημέρα της μέτρησης

Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις , έτσι και με τον μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια ακριβή μέτρηση. Έτσι, τη συγκεκριμένη μέρα που έχετε συμφωνήσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

 • Δεν έχετε φάει ή έχετε πιεί τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
 • Δεν έχετε καπνίσει, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, MaHuang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
 • Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

parakolouthisiPediatric Clinic

Ζύγιση - Λιπομέτρηση - Σύσταση σώματος - Τμηματική ανάλυση

Μάθετε τη σύσταση του σώματός σας

Ανάλυση σύστασης σώματος-Λιπομέτρηση

Η ανάλυση σύστασης σώματος ή αλλιώς λιπομέτρηση, είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το σύνολο της άλιπης σωματικής μάζας και του λίπους που αποτελούν το συνολικό βάρος του σώματος. Η μέτρηση γίνεται με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας ( ΒΙΑ) που βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί του σώματος άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα ακολουθεί το δρόμο με την μικρότερη αντίσταση δηλαδή την άλιπη μάζα του σώματος και κατόπιν, υπολογίζει το σωματικό λίπος και τα σωματικά υγρά.

Το λίπος, οι μύες, τα οστά και τα όργανα, αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Η γνώση της αναλογίας τους είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της σωστής διατροφής και της αποτελεσματικότητας της άσκησης. Με την Ανάλυση Σύστασης Σώματος, μέσα σε λίγα λεπτά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους, μυικής μάζας, ποσοστό σωματικών υγρών και το ιδανικό βάρος.

Η Tanita MC 780 είναι ένας αναλυτής σύστασης σώματος που υπερέχει από τους υπόλοιπους της κατηγορίας του, λόγω της τμηματικής ανάλυσης σώματος που προσφέρει. Σας επιτρέπει έτσι να ενημερωθείτε για τη σύσταση του σώματός σας (μυϊκή μάζα, λιπώδης ιστός , ποσοστό ενυδάτωσης κ αφυδάτωσης , οστική μάζα κλπ.) στα επιμέρους τμήματά του (χέρια, πόδια, κορμός).

Η τμηματική ανάλυση σας βοηθάει να κατανοήσετε την επίδραση του προγράμματος διατροφής/άσκησης, σε σχέση με τα επίπεδα των συστατικών στοιχείων του σώματός σας. Εξειδικεύει την ανάλυση, όχι μόνο παρουσιάζοντας το ποσοστό του λίπους συνολικά, αλλά το λίπος και το μυϊκό ιστό σε κάθε χέρι, πόδι και στον κορμό. Έτσι, ανιχνεύουμε τοπικά τη βελτίωση και μπορούμε να δούμε και την αποτελεσματικότητα του διατροφικού πλάνου στα επιμέρους σημεία.

Εξειδικευμένες Μετρήσεις:

Το συγκεκριμένο μηχάνημα, επιπλέον, είναι σε θέση να κάνει ακριβή εκτίμηση της μεταβολική σας ηλικίας , του σπλαχνικού σας λίπους αλλα και της κατάστασης του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Πως γίνεται η μέτρηση

Η διαδικασία της μέτρησης είναι πολύ απλή και σύντομη . Ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στην πλατφόρμα του αναλυτή με γυμνά πόδια και κρατάει στα χέρια του τις ειδικές χειρολαβές . Η διαδικασία διαρκεί μερικά μόνο δευτερόλεπτα και τα αποτελέσματα της μέτρησης εμφανίζονται στην οθόνη του μηχανήματος και στην συνέχεια εκτυπώνονται.

Προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της λιπομέτρησης

 • Προκειμένου η λιπομέτρηση να είναι ακριβής, δηλαδή να παρέχει έγκυρα αποτελέσματα, θα πρέπει ο εξεταζόμενος πριν υποβληθεί σε αυτήν:
 • Να μην έχει φάει τίποτα, τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν από τη μέτρηση
 • Να μην έχει πιει νερό/καφέ/τσάι/χυμό και άλλα ροφήματα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Να μην έχει γυμναστεί έντονα τουλάχιστον 8 ώρες πριν από τη μέτρηση
 • Δεν θα πρέπει να βρίσκεται στη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως πριν την 4η ημέρα
 • Για εγκύους ή άτομα με βηματοδότη δεν ενδείκνήταν η μέτρηση.
 • Η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών) επηρεάζουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
 • Ιδανικά προτείνεται και η αποχή απο αλκοόλ για 24 ώρες λόγω της διουρητικής του δράσης.

Pediatric Clinic

BodyMedia® SenseWear®

ΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η τακτική φυσική άσκηση και δραστηριότητα συνεχίζει να αποτελεί το βασικό παράγοντα για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Με τη χρήση της πλέον σύγχρονης και αξιόπιστης συσκευής καταγραφής δραστηριότητας Sense Wear Armband, είστε πλέον σε θέση να έχετε μια σαφέστερη εικόνα του τρόπου ζωής σας , μέσω της συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής της δραστηριότητάς  σας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ;

Η συσκευή φοριέται στο δεξιό τρικέφαλο, ενεργοποιείται αυτόματα και καταγράφει δεδομένα, όπως την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση τη χρονική περίοδο που το φορούσε ο ενδιαφερόμενος (από 10 λεπτά έως 2 εβομάδες) ,το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, στη δουλειά, στο σχολείο, κατά τη διάρκεια άθλησης, τη νύχτα κτλ.

To sensewear armband είναι σε θέση να παρακολουθεί:

 • Τις θερμίδες που καταναλώνονται ημερησίως και ανά δραστηριότητα
 • Τη διάρκεια και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας
 • Τον αριθμό των βημάτων που πραγματοποιείτε
 • Τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σας
 • Λειτουργεί ως κίνητρο για την επίτευξη στόχων από το χρήστη επιτρέποντας του να έχει μία σαφέστερη εικόνα του τρόπου ζωής του
 • Έχει ελεγχθεί κλινικά και χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου.